Veckobrev .43

Hej

Idag blev det lite filmmys med snacks på eftermiddagen, klassens belöning för att vi fyllt burken med kulor vid väl gemonförda lektionsstarter, goda kompis-gärningar och bra arbete. Vi åt popcorn och vi såg Ensam hemma 2, klassisk amerikansk komedi. Vi tömde också skåpet med rester från lägerskolan,  chips och saft.

Tidigare i veckan såg vi Ensam hemma 1, då lärare var sjuka. Det var spännande och roligt. Fredagsfilmen hade vi lovat sen tidigare, så det blev bra med en uppföljning.

I engelskan har vi avslutat kapitlet om Little red riding hood och klassen har också fått utvärdera hos säker man känner sig på läsförståelse, hörförståelse, tala och skriva. Efter lovet tar vi ett break från boken, glosor och läxförhör och ägnar några veckor åt ett lyrics-projekt som blir ämnesövergripande engelska/musik.

Denna vecka har vi stött på en maktlek, som vi starkt ogillar och som verkligen inte är tillåten. Den gick ut på att trycka fingrar hårt i nacken på varandra. Här kan ni läsa om maktlekar. Där står bl a  Alla maktlekar innehåller antingen, våld, kränkningar eller förnedring. Kraften i lekarna gör att de ofta eskalerar, straffen blir hårdare och bakom många av lekarna kan det dölja sig ”en form av mobbning” där den som är starkare kan utöva makt över den som är svagare. Unga uppfattar inte själva detta eftersom lekarna har regler, som i och för sig bara kan ändras av ledarna, men som uppfattas som rättvisa. Lekarna handlar om att rangordna status och makt. Grupptryck och gemenskap är starka påtryckningsfaktorer och man är villig att både ta emot våld och ge för att få vara med.

Vad vi däremot uppskattar, är när någon berättar för oss när något olämpligt sker i vuxnas frånvaro.  Vi vill ha er hjälp med att uppmuntra till att våga säga ifrån och att berätta för vuxna. De vet så väl, när något sker som inte är rätt

Klassen har nu skrivit prov/test i både historia och geografi, efter lovet väntar NO-prov på kapitlet om Fjällen.

I matematiken har vi jobbat en hel del med decimaltal och fortsätter även veckan efter lovet. Fredagen kör vi matteprov. info om det har funnits på bloggen en tid. Matematikuppföljning efter 7 veckors träning.

På nomp.se finns övningar att träna på. Några har läxuppgifter kvar att göra där.

Flera stycken har att läsa i sina böcker. Efter lovet drar vi igång med en ny bok. Hindrar självklart ingen att dra igång en ny bok under lovet, tvärtom. Det uppmuntras.

Vi önskar alla ett underbart höstlov med mycket innemys och bokläsning men kanske också en stund ute i rusket med stövlar på!

v.45                                           //Francisca och Gebe

Mån 6/11 ta med i-pad till musiken

Tis 7/11

Ons 8/11 NO-prov om fjällen

Torsd 9/11

Fred 10/11 Uppföljning av matematik kunskaper, läs igenom detta.

v. 46

Mån 13/11

Tis 14/11

Ons 15/11

Tor 16/11

Fre 17/11


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *