Veckobrev 5a, v.45

Hej hej!

En ny vecka är förbi. Snabbt går det! Den här veckan har vi startat upp ett nytt område i matematiken, Geometri. Till att börja med handlar det om enheterna mm, cm, dm, m, km och mil. Omvandling mellan enheterna kan ibland vara knepiga att hålla reda på. Ex hur många cm det går på en meter eller hur många mil 18 km är. Men snart ska hela 5a vara experter på det. Alla har fått hem ett arbetsblad med geometriska figurer som de ska träna på, baksidan handlar om att mäta. Flera har fått med sig små linjaler hem då de trodde att det inte fanns hemma! Kolla gärna om det finns i någon gömma! Annars har eleverna alltid möjlighet att stanna på torsdagar på läxhjälpen efter skolan fram till 15.00!

Luciaträningen har dragit igång! Många vill vara med och eftersom det kommer vara övningar på elevernas lektionstider förväntar jag mig att de försöker ta igen det som missas. Självklart inte allt men at man ändå visar att man vill vara med i Luciatåget för att det är roligt inte för att få slippa lektioner.

I torsdags kom Ann-Sofi till oss och gick igenom ”stopp-min-kropp” i halvklasser. Redan på förmiddagen hade vi i helklass pratat om vett och etikett på sociala medier, hur man kan vara uppmärksam och försiktig. Det kan vara lätt att slänga ur sig saker till någon via telefonen och det kan vara svårt att förstå hur mycket det sårar. Vi kom in på diskussionerna kring #metoo kampanjen och allt som händer kring Martin Timell. Vi pratade även mycket om att respektera varandra på olika sätt, att man inte tar i någon som den andre inte vill osv. Däremot var det några som tog detta till det yttersta efter att Ann-Sofi hade haft genomgång. När det var dags att springa ett varv runt Edbo som en bensträckare började de peta och putta på varandra och gallskrika ”Stopp min kropp”! Efter det fick jag ha ett snack med dem om sagan om ”Peter och vargen”!

Vi har haft läsårets första elevråd. Klassens fina representanter är Angelina och Liam som har blivit framröstade av klassen. De berättade efter mötet bland annat att skolgården kommer att byggas om sommaren 2018 och det blir äntligen efterlängtat konstgräs på fotbollsplanen.

Språket och attityden mellan eleverna svänger rätt friskt i klassen just nu. Det har vi pratat om i klassrummet och jag kommer därför meddela hem direkt när det sker. Det är lätt att de hakar på varandra och om en säger eller gör något tokigt finns det flera som hakar på. Allt från att gå omkring och peta på en kompis när det är arbete som gäller, till att haka på att säga dumma kommentarer rakt ut. Jag har varit på eleverna hela veckan om vikten av att ta sitt eget ansvar. Det handlar inte bara om läxor, ombyte till idrotten utan även att ladda paddan, ta med paddan till skolan, göra klart sitt arbete eller be om hjälp när man inte förstår. Prata gärna med era barn hemma hur de själva ser på sitt ansvarstagande!

Läxor till nästa vecka:

MA: Matteuppgifter på Nomp! (klart senast nästa fredag)

Stencil om geometriska figurer. (lämnas in senast torsdag)

NO: Häfte att plugga på om fjällen! Häftet delas ut på måndag och vi har en avstämning (mindre prov) torsdag v.47

Detta händer V.46:

Måndag: IDROTT

Tisdag: Slöjd!

Onsdag:

Torsdag: Nationella läsdagen! Schemabrytande dag med olika aktiviteter kring läsning.

Fredag: IDROTT

 

Trevlig helg till er alla!

MVH Jenny

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *